SEO optimizacija (SEO – Search Engine Optimizing) možemo prevesti na hrvatski jezik kao optimizacija za tražilice.

Kada napravimo web stranicu i ona je online posao ni izdaleka nije gotov. SEO optimizacija za tražilice služi nam da konkuriramo sa drugim web stranicama za najbolje mjesto u tražilici. Idealno bi bilo da smo na prvom mjestu za neki upit koji nam je važan.

Recimo da imamo web stranicu za kuću za odmor u Gorskom Kotaru u Skradu. Možemo, primjerice, konkurirati u Googleu za slijedeće ključne fraze: “kuća za odmor gorski kotar”, “kuća za odmor skrad”, “kuće za odmor u skradu”, “skrad kuća za odmor”, “odmor u skradu” i sl.

 

sto-je-seo

Zašto vam je potrebna SEO optimizacija?

Web stranica na kojoj SEO nije odrađen je jako daleko od svog punog potencijala. Ako vas nema u pretragama za tražilice jednako kao da web stranica niti ne postoji. Na primjer, netko upiše u Google: “kuća za odmor skrad” i vi se nalazite na 54. mjestu. Sa 54. mjestom imate jako male šanse da vas netko pronađe u Googleu.

Upravo iz ovog razloga SEO je ključan za vas i za vaš uspjeh u poslu.

Koji su ključni faktori SEO optimizacije

SEO optimizaciju možemo podjeliti na dvije osnovne kategorije:

  • on-page SEO optimizacija
  • off-page SEO optimizacija

On-page SEO optimizacija odnosi se na tzv. tehnički SEO. Tehnički SEO je postavljanje ispravnog meta naslova i meta opisa (eng. meta title i meta description), ispravni h naslovi (h1, h2, h3, h4, h5 i h6), brzo učitavanje web stranice, kompresija/minifikacija html, .css i .js fileova, dobar user experience itd.

Off-page SEO optimizacija je gradnja autoriteta vaše web stranice. Web stranica će dobiti autoritet kada neka druga web stranica postavi link ka njoj. Znači, osnova off-page SEO optimizacije je backlinking. U off-page SEO optimizaciji mogu nam pomoći i profili na društvenim mrežama, mada oni ne sudjeluju direktno u SEO optimizaciji.

Ključni faktori SEO optimizacije su:

  • optimizacija teksta i implementiranje ključnih riječi u tekst
  • brzina učitavanja web stranice
  • optimizacija slika
  • minifikacija .css i .js datoteka
  • kompresija html datoteka
  • backlinking

Cijena SEO optimizacije

SEO optimizacija web stranice gotovo nikad nema fiksnu cijenu. Cijena SEO optimizacije ovisi o stanju web stranice i o njenoj veličini, pa ne može biti jednaka za web shop sa 10000 artikala i za neki mali blog koji ima 5 podstranica.

Naši SEO stručnjaci u skladu sa vašim željama osigurati će vam najbolje rezultate u tražilicama.

Ako ste se odlučili za SEO optimizaciju, kontaktirajte nas.

Kontaktirajte nas