SEO optimizacija – istaknite se u rezultatima pretrage i povećajte posjetu na web stranici bez korištenja reklama

SEO OPTIMIZACIJA POVEĆATI ĆE POSJETU NA VAŠOJ
WEB STRANICI TE VAM DOVESTI CILJANU PUBLIKU.

KONTAKTIRAJTE NAS

Što je SEO optimizacija?

Search engine optimization ili SEO je tehnika postizanja što boljih pozicija stranice u tražilicama kao što je Google. Budući da je pretraživanje jedan od glavnih načina na koji ljudi otkrivaju sadržaj na internetu, viša pozicija u tražilicama dovodi do povećanja prometa na web stranici.

U Googleu i drugim tražilicama, stranica s rezultatima često prikazuje plaćene oglase na vrhu stranice, iza kojih slijede uobičajeni rezultati ili ono što marketinški stručnjaci nazivaju “organskim rezultatima pretraživanja”. Promet koji dolazi putem SEO-a često se naziva “organski promet pretraživanja” kako bi se razlikovao od prometa koji dolazi putem plaćenog pretraživanja. Plaćeno pretraživanje često se naziva Search engine marketing ili SEM odnosno plaćanje po kliku (PPC).

SEO optimizacija cijena

Cijena SEO optimizacije ponajviše ovisi o rezultatima SEO analize vaše web stranice. SEO analizu još nazivamo i SEO audit.

SEO audit je stručni pregled kvalitete vaše web stranice pomoću profesionalnih SEO alata i daje vam uvid u trenutno stanje te također nudi i rješenja sa kojima se pojedine SEO nepravilnosti mogu korigirati.

Prema rezultatima SEO audita određujemo cijenu SEO optimizacije web stranice. Kod nekih web stranica biti će potrebne vrlo male korekcije, dok kod nekih SEO uopće nije implementiran i biti će potrebni veliki zahvati po pitanju optimizacije.

Google nekoliko puta godišnje radi veliki algoritam core update odnosno ažuriranje svoga algoritma prema kojem određuje pozicioniranje web stranica. Ako vam je naglo pao promet postoji vjerojatnost da ste postali žrtvom najnovijeg Google core update-a. Pomoću SEO audita biti ćemo u mogućnosti točno odrediti razlog pada posjete te korigirati greške i vratiti vam posjetu kakvu ste imali prije. U velikoj većini slučajeva kada se SEO optimizacija ispravno odradi neminovno je povećanje posjete.

ZATRAŽI SEO AUDIT

Prednosti SEO-a

Optimizacija za tražilice ključni je dio online marketinga jer je pretraživanje jedan od primarnih načina na koji se korisnici kreću webom.

Rezultati pretraživanja prikazani su na stranici sa rezultatima pretraživanja Što je pozicija web stranice viša, to će web stranica imati veći promet. Na primjer, za tipični upit za pretraživanje, rezultat broj jedan primit će oko 33% ukupnog prometa za taj upit, dok će rezultati broj dva i tri ostvariti znatno manji promet. Samo 2-3% korisnika klikne dalje od prve stranice rezultata pretraživanja. Dakle, čak i malo poboljšanje u poziciji na tražilici može rezultirati većim prometom i boljim poslovanjem web stranice.

SEO optimizacija za tražilice

Postotak ukupne posjete ovisno o poziciji na tražilici

Zbog toga će mnoge tvrtke i vlasnici web stranica pokušati manipulirati rezultatima pretraživanja tako da se njihova web stranica prikaže više na stranici s rezultatima pretraživanja (SERP) od njihove konkurencije. Tu na scenu dolazi SEO.

Kako radi SEO

Tražilice kao što je Google koriste algoritam ili skup pravila kako bi odredile koje će stranice prikazati za određeni upit. Ovi algoritmi su evoluirali u izuzetno složene i uzimaju u obzir stotine ili čak tisuće različitih faktora  kako bi odredili pozicije web stranica. Međutim, postoje tri temeljne metrike koje tražilice procjenjuju kako bi odredile kvalitetu stranice i na kojem mjestu bi trebala biti rangirana:

 • Poveznice – Poveznice s drugih web stranica igraju ključnu ulogu u određivanju poretka stranice na Googleu i drugim tražilicama. Vlasnici web stranica vjerojatno neće stavljati poveznice ​​na druge web stranice koje su loše kvalitete. Web stranice koja imaju poveznice s mnogih drugih web stranica stječu autoritet u očima tražilica, osobito ako su web stranice koje na njih povezuju i same autoritativne i relevantne.
 • Sadržaj – Osim pregledavanja poveznica, tražilice također analiziraju sadržaj web stranice kako bi utvrdile bi li bio relevantan za bilo koji upit pretraživanja. Velik dio SEO-a je u stvaranju sadržaja koji je usmjeren prema ključnim riječima koje pretražuju korisnici tražilica.
 • Struktura stranice – Treća ključna komponenta SEO-a je struktura stranice. Budući da su web-stranice napisane u HTML-u, način na koji je HTML kod strukturiran može utjecati na sposobnost tražilice da ocijeni stranicu. Uključivanje relevantnih ključnih riječi u naslov, URL i zaglavlja stranice i osiguravanje da se web stranica može indeksirati radnje su koje vlasnici web stranica mogu poduzeti kako bi poboljšali SEO.

Proces optimizacije za tražilice uključuje optimizaciju svake od ovih ključnih komponenti algoritama tražilice kako bi se web stranice rangirale više u rezultatima pretraživanja.

SEO tehnike

Razumijevanje načina rada tražilica samo je prvi korak u procesu poboljšanja rangiranja stranice u pretraživanju. Zapravo poboljšanje ranga web stranice uključuje korištenje različitih SEO tehnika za optimizaciju web stranice:

 • Istraživanje ključnih riječi – Istraživanje ključnih riječi često je početna točka za SEO i uključuje analiziranje za koje ključne riječi je stranica već rangirana, za koje ključne riječi rangiraju konkurenti i koje druge ključne riječi pretražuju potencijalni kupci. Identificiranje izraza koje korisnici upotrebljavaju u Google pretraživanju i drugim tražilicama daje smjernice o tome koji se postojeći sadržaj može optimizirati i koji se novi sadržaj može kreirati.
 • Sadržajni marketing(Content marketing) – nakon što se identificiraju potencijalne ključne riječi, sadržajni marketing stupa na scenu. To može biti ažuriranje postojećeg sadržaja ili stvaranje potpuno novog sadržaja. Budući da Google i druge tražilice pridaju prednost visokokvalitetnom sadržaju, važno je istražiti koji sadržaj već postoji i stvoriti sadržaj koji pruža pozitivno korisničko iskustvo i ima šanse za viši rang u rezultatima tražilice. Dobar sadržaj također ima veće šanse da bude podijeljen na društvenim mrežama i privuče poveznice.
 • Izgradnja poveznica – Budući da su poveznice s vanjskih web stranica (koje se SEO jezikom nazivaju “povratne veze”(backlinks)) jedan od ključnih čimbenika rangiranja u Googleu i drugim tražilicama, dobivanje povratnih veza visoke kvalitete jedna je od glavnih SEO tehnika. To može uključivati ​​promidžbu dobrog sadržaja, dopiranje do drugih web stranica i izgradnju odnosa s webmasterima, slanje web stranica u relevantne web direktorije i pridobijanje medija da privuku veze s drugih web stranica.
 • Optimizacija na stranici – Osim čimbenika izvan stranice kao što su poveznice, poboljšanje strukture stranice može imati ogromne koristi za SEO, a to je čimbenik koji je u potpunosti pod kontrolom webmastera. Uobičajene tehnike optimizacije na stranici uključuju optimizaciju URL-a stranice za uključivanje ključnih riječi, ažuriranje oznake naslova stranice za korištenje relevantnih pojmova za pretraživanje i korištenje alt taga za opisivanje slika. Ažuriranje meta oznaka stranice (kao što je oznaka meta opisa) također može biti korisno – te oznake nemaju izravan utjecaj na rangiranje u pretraživanju, ali mogu povećati stopu klikanja u tražilici.
 • Optimizacija arhitekture web stranice – Vanjski linkovi nisu jedino što je važno za SEO, interni linkovi (linkovi unutar vlastite web stranice) također igraju veliku ulogu u SEO-u. Stoga alat za optimizaciju tražilice može poboljšati SEO stranice osiguravajući da su ključne stranice povezane i da se u tim vezama koristi relevantan anchor tekst kako bi se poboljšala relevantnost stranice za određene pojmove. Stvaranje XML sitemap file-a web stranice također može biti dobar način za veće web stranice na način da tražilice otkriju i indeksiraju sve dijelove web stranice.
 • Semantičko označavanje – Još jedna SEO strategija koju SEO stručnjaci koriste je optimiziranje semantičkog označavanja web stranice. Semantičko označavanje (kao što je Schema.org) koristi se za opisivanje značenja iza sadržaja na stranici, kao što je pomoć u identificiranju autora dijela sadržaja ili teme i vrste sadržaja na stranici. Korištenje semantičkog označavanja može pomoći pri prikazivanju rich snippeta na stranici s rezultatima pretraživanja, poput dodatnog teksta, zvjezdica recenzija, pa čak i slika. Rich snippeti u tražilici nemaju utjecaja na rangiranje, ali mogu poboljšati CTR iz pretraživanja, što rezultira povećanjem organskog prometa.

Vrhunski SEO alati

Kao prilično tehnička disciplina, postoji mnogo alata i softvera na koje se SEO oslanja kao pomoć pri optimizaciji web stranica. U nastavku su navedeni neki često korišteni besplatni i plaćeni alati:

 • Google Search Console – Google Search Console (ranije poznat kao “Google Webmaster Tools”) besplatni je alat koji nudi Google i standard je u SEO alatima. GSC pruža rangiranje i izvješća o prometu za najpopularnije ključne riječi i stranice te može pomoći u prepoznavanju i rješavanju tehničkih problema na licu mjesta.
 • Google Ads alat za planiranje ključnih riječi – alat za planiranje ključnih riječi je još jedan besplatni alat koji nudi Google, kao dio njihovog proizvoda Google Ads. Iako je dizajniran za plaćeno pretraživanje, može biti odličan alat za SEO budući da daje prijedloge ključnih riječi i opseg pretraživanja ključnih riječi, što može biti od pomoći pri istraživanju ključnih riječi.
 • Alati za analizu poveznica(backlink analysis) – Postoji niz alata za analizu poveznica, a dva glavna su Ahrefs i Majestic. Alati za analizu povratnih veza omogućuju korisnicima da analiziraju sa kojih web stranica dolaze poveznice na njihove vlastitu web stranicu ili web stranicu konkurenta, a mogu se koristiti i za pronalaženje novih poveznica.
 • SEO platforme – Postoji mnogo različitih SEO platformi koje okupljaju mnoge alate potrebne za SEO optimizaciju. Neki od najpopularnijih uključuju Moz, BrightEdge, Searchmetrics i Linkdex. Ove platforme prate rangiranje ključnih riječi, pomažu u istraživanju ključnih riječi, identificiraju prilike za SEO na stranici i izvan nje te mnoge druge zadatke povezane sa SEO-om.
 • Društvene mreže – Društvene mreže nemaju izravan utjecaj na SEO, ali mogu biti dobar alat za umrežavanje s drugim webmasterima i izgradnju odnosa koji mogu dovesti do izgradnje poveznica.

Ne želite više trošiti novac na oglašavanje? Želite više organskog prometa sa tražilica na vašoj web stranici?

Ako ste se odlučili za SEO optimizaciju pošaljite nam poruku zajedno sa URL-om vaše web stranice i odaberite vrstu usluge:


Contact Us
Ime
Prezime
Odaberite uslugu