Što je domena a što hosting?

Što je to domena?

Domena je internetska adresa tvoje web stranice. Ona se upisuje u adresnu traku internet preglednika. Neke domene (web adrese) koje su ti sigurno jako dobro poznate su:

  • google.com
  • facebook.com
  • youtube.com
  • twitter.com

U digitalnom svijetu bitno je dobro odabrati ime domene jer će te ona predstavljati potencijalnim korisnicima tvojih usluga. Tu web adresu ćeš stavljati na posjetnice i promo materijale. Dobro i zvučno ime domene doprinosi uspješnijem poslovanju.

Što je domena - što je hosting

Što je to hosting?

Web hosting je mjesto gdje se nalazi vaša web stranica i cijela njezina struktura.

Web hosting organizacijama i pojedincima omogućuje postavljanje web stranice na Internet. Davatelj usluga web hostinga je tvrtka koja pruža tehnologije i usluge potrebne za pregledavanje web stranice i pohranjivanje web stranice na Internetu. Web stranice se hostiraju ili pohranjuju na posebnim računalima koja se nazivaju poslužitelji(serveri). Kada korisnici Interneta žele pregledati vašu web stranicu, sve što trebaju učiniti je upisati adresu ili domenu vaše web stranice u svoj preglednik. Njihovo će se računalo tada povezati s vašim poslužiteljem, a vaše web stranice bit će im isporučene putem preglednika.

Gdje i kako pronaći domenu i hosting?

Za pretragu slobodnih domena mi koristimo Instant Domain Search. Upišete ime domene bez nastavka, na primjer izradawebstranica i izlistati će vam se sve slobodne domene s tim imenom. Postoje i mnoge druge web stranice za pretragu slobodnih domena.

Jednom kada pronađete baš onu domenu kakvu želite slijedi kupnja domene. Neki web developeri kupuju sve domene kod istog domain registrara a hosting web stranice imaju kod nekog drugog. Mi ovakvu praksu izbjegavamo da bi smanjili komplikacije u poslovanju.

Naša je praksa da uvijek kod istog hosting providera zakupimo i domenu i hosting.

Što se tiče hostinga postoji jako puno hosting providera. Svaki od njih ima nekoliko različitih hosting paketa koji se međusobno razlikuju po količini podataka koju možete postaviti, mjesečnom protoku podataka, broju email adresa itd.

Hosting možemo podijeliti na 4 osnovne vrste:

  • shared
  • cloud
  • VPS
  • dedicated

Shared hosting je hosting gdje dijelite prostor na serveru sa drugim web stranicama.

Ovo je dobra opcija u slučaju da nemate veliku web stranicu ili ako imate web shop sa malim brojem artikala. Također je dobra opcija ako nemate veliki broj posjetitelja istovremeno. U slučaju da u isto vrijeme imate veći broj posjetitelja na web stranici vrlo je vjerojatno da vam shared hosting neće biti dovoljan.

Cloud hosting je hosting gdje se vaši podaci nalaze na puno različitih fizičkih poslužitelja(servera) posvuda u svijetu.

To znači da ćete resursi i obrada zahtjeva web browsera dolaziti sa fizičkih poslužitelja u cijelom svijetu. Imat ćete pristup gotovo neograničenim resursima i nema rizika od spore web stranice.

VPS je skraćenica za Virtual Private Server – virtualni privatni poslužitelj.

VPS hosting koristi fizički poslužitelj koji je virtualno podijeljen na mnoge pojedinačne virtualne poslužitelje. Iako taj poslužitelj još uvijek dijelite s nizom drugih korisnika, nema izravne konkurencije. Također možete konfigurirati svoj operacijski sustav i softver kako god želite: zamislite to kao stan koji možete preurediti i ukrasiti kako želite.

No, VPS hosting ima nekoliko nedostataka. Budući da na jednom fizičkom poslužitelju postoji mnogo virtualnih segmenata, performanse mogu varirati ako drugi VPS troši mnogo resursa. Također morate znati što radite kada prilagođavate postavljanje, pa su vam potrebne tehničke vještine kako biste najbolje iskoristili VPS hosting.

Dedicated hosting je opcija hostinga u kojoj je fizički poslužitelj (ili poslužitelji) namijenjen jednom poslovnom korisniku.

Kupac ima potpunu kontrolu nad strojem pa ga može optimizirati za svoje jedinstvene zahtjeve, uključujući performanse i sigurnost. Pružatelj usluga hostinga opskrbljuje fizički poslužitelj i okruženje, povezane usluge i tehničku podršku.

Dedicated hosting sinonim je za managed hosting i dedicated server.